NEPODCEŇUJTE SÍLU MASÁŽÍ: LYMFATICKÁ MASÁŽ - ČLÁNEK V ČASOPISU WOMAN&STYLE

Lymfatický systém je nedílnou součástí imunitního systému, je v podstatě druhým oběhovým systémem těla. Funguje-li správně, dodává živiny buňkám, odvádí z těla přebytečnou vodu a škodlivé látky, bakterie, viry a toxiny, které jednak vznikají při funkci organizmu, jednak do něj vnikají z vnějšího prostředí. Je tvořen sítí lymfatických cév, které běží po celém těle a lymfatických uzlin, kde se shromažďují různé látky, které organizmu buď prospívají, nebo mu škodí. Tyto uzliny se nachází v podpaží, v tříslech a krku, ve středu hrudníku a břicha.

Nadměrné zatížení lymfatického systému toxiny, stresem, příp. poškození lymfatických cév úrazem, operací, infekcí apod., se zprvu projevuje „obyčejnou“ únavou, psychickým podrážděním, otékáním nohou, později otoky v břiše, lymfedémy, otoky očních víček, mízních uzlin, dechovými potížemi bez zřejmé příčiny, sklonem k infekčním nemocem z oslabení imunitního systému a v neposlední řadě vznikem nádorových onemocnění.

Lymfatický systém nemá žádnou pumpu (jako například srdce), která by lymfu v cévách poháněla, může být tedy snadno přetížen a naše tělo je tak více náchylné k infekci a různým onemocněním. Pokud lymfatický systém nepracuje, nebo je jeho činnost omezena, zůstávají zbytky látkové výměny v tkáních, tukové buňky zvětšují svůj objem, vytvářejí se tukové polštářky, pomerančová kůže, otoky…

Lymfatická masáž
Jednou z forem, jak podpořit tok lymfy v těle je lymfatická masáž (lymfodrenáž). Jde o velmi jemnou a zdraví velmi prospěšnou masáž (pomalé, krouživé pohyby, vykonávané s přesně daným tlakem, v přesných sestavách), která byla vyvinuta v roce 1930 Emilem Vodderem, a která pomáhá tělu zbavit se škodlivých látek, podporuje imunitní systém, odvádí přebytečnou vodu z těla…

Lymfatickou masáží je vhodné ošetřovat zejména místa projekce zón lymfatického systému jako celku. Odstranit celulitidu, ulevit oteklým nohám, zpevnit podkoží, zlepšit vzhled pleti, zrychlit metabolické procesy v těle, vyplavit toxické látky. To vše dokáže lymfatická masáž. Podle odborníků je lymfatická masáž vhodná jako preventivní opatření pro lidi vystavené dlouhému stání. Je vhodná k regeneraci po fyzické zátěži, turistice a sportu. Užívá se jednak při léčbě otoků, ale také ke zlepšení stavu pokožky, ke zrychlení metabolických procesů, slouží k detoxikaci těla, ordinuje se i při rekonvalescenci po liposukcích, k prevenci vzniku křečových žil či celulitidy. Díky své neinvazivnosti je také dobře přizpůsobitelná pro aplikaci na děti, je vhodná například pro děti náchylné k různým onemocněním.

Lymfodrenáž také pomáhá pacientům v pokročilých stádiích žilního onemocnění, včetně bércových vředů a křečových žil, u celotělových otoků podmíněných hormonálními změnami nebo užíváním některých léků. Vhodné je i její užití jako doplňující léčba u nemocných s těžšími formami akné, syndromu bolesti hlavy nebo při migrenózních stavech (mohou být vyvolány tlakem nahromaděné lymfy). Pro dosažení maximálního efektu je důležitá pravidelnost aplikace této procedury. Kromě zdravotních výhod ocení klienti také její silné relaxační účinky.

Kontraindikace
Lymfatická masáž je určitým zásahem do organizmu a nelze ji tak provádět kdykoli a komukoli. Kontraindikacemi jsou především akutní virová či bakteriální onemocnění, akutní žilní onemocnění, plicní a ledvinová onemocnění, onkologická onemocnění, hyperfunkce štítné žlázy, srdeční choroby, glaukom, varixy, cirhóza jater. Tato forma masáže není vhodná pro těhotné ženy, zejména v prvních týdnech těhotenství.

Kam na masáž zajít
Vzhledem k tomu, že u manuální lymfodrenáže jde o techniku náročnou na metodiku i hmatovou techniku, vyžaduje specialistu s delší praxí.

Jedním z těchto specialistů je Renata Majtaníková, jež absolvovala vzdělávací studium ve škole Stanislava Flandery a vlastní akreditaci pro aplikaci lymfatických masáží. Tomuto oboru se věnuje již 9 let. Nyní působí v Praze, v salonu Gamoreli na Korunní ulici. Více informací na telefonu 721 277 766 nebo na e-mailu masazerenata@centrum.cz.